Veelgestelde
Vragen

Als je een vraagstuk hebt en daar een passende coach bij zoekt, heb je wellicht vragen. Hieronder hebben we de meestgestelde vragen gebundeld met een passend antwoord.

 

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons gerust weten.

Algemene vragen

Wat is biografisch werken?

Bij biografisch werken ga je per zeven jaar door je eigen tijdlijn. Je kijkt naar de rode draad die je in het verleden hebt gecreëerd en die je kan helpen in de toekomst. Je kunt ook je leven vanuit vier invalshoeken onderzoeken. In dat traject krijgt  je zicht op wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. 

Voor iedereen met vragen over leven en werk, die op zichzelf kan en wil reflecteren. Voor jong en oud. Mensen die op zoek zijn naar het mysterie van het leven. Aan de hand van een actueel thema krijg je weer verbinding met je eigen ik-kracht, zodat je weet wat je te doen staat in de toekomst. “Wil je jezelf op het spoor komen, dan moet je bij jezelf zijn.”

Specifieke situaties zijn zeker ook geschikt. Daar kun je bijvoorbeeld zicht op krijgen door een drieluik te maken. Of door een andere biografische oefening te doen.

Iedere coach publiceert op zijn of haar eigen website de kosten van een coachtraject. Gesprekken worden niet vergoed door de zorgverzekering, wel kun je je werkgever vragen bij te dragen aan het coachtraject als je een werkgerelateerde coachvraag hebt.

Alle coaches voldoen aan onze standaard kwaliteitseisen. Het belangrijkste is dat elke coach de opleiding voor biografisch coaching of een vergelijkbare scholing moet hebben gevolgd. Onze coaches nemen regelmatig deel aan bij- en nascholingen en aan intervisiebijeenkomsten. Wij hanteren een ethische code en een klachtenregeling.

Biografisch coaching heeft een therapeutisch effect. Het helende zit hem erin dat je gezonde deel sterker wordt. Ook bij een probleem ‘waar je vanaf moet’. Samen met je biografisch coach zet je je probleem om in een vraag waar je mee aan de slag wil.

In het algemeen richt therapie zich meer op (grote) mentale gezondheidsklachten met een specifieke behandeling. Het onderscheid tussen coaching en therapie is echter aan het verdwijnen. Biografisch coaches zijn net zo degelijk opgeleid als bijvoorbeeld relatie-, scheidings-, rouw- of voedingstherapeuten.

Specifieke vragen

Mag ik ook (fysieke) klachten en problemen bespreken?

Zeker. Dat wat niet goed gaat merken we nu eenmaal het eerste op, en vaak in ons lijf. Omdat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Met een biografisch coach onderzoek je je uiterlijke én innerlijke levensloop. Het biografisch perspectief kent zelfs vier perspectieven, wat vaak een holistische of integrale aanpak wordt genoemd.

Dat wroeten wil niemand natuurlijk. Alleen vertelt je verleden je wel meer over wie je bent. Waar kom je vandaan, hoe doe jij de dingen, welke oplossingen werken altijd goed voor jou? Kortom, het verleden helpt je te ontdekken waar jij heen zou willen.

Trauma’s kunnen diep ingrijpen in je leven. Als een trauma jouw dagelijks functioneren overhoopgooit dan zullen biografisch coaches je meestal doorverwijzen. Tenzij ze zelf kennis en ervaring met trauma’s hebben opgedaan, vraag dat aan je biografisch coach bij het eerste gesprek. 

Onze coaches werken met mensen van alle leeftijden. Ook jongeren en jongvolwassenen hebben baat bij gesprekken over hun leven. Vragen over je identiteit en de zoektocht naar zin en richting zijn hier van toepassing. 

Leuke vraag, dat kan! Dan wordt dat je beginvraag bij een traject. Alleen is het geen voorwaarde, niet iedereen wil een boek schrijven. Een biografie of een levensloop héb je eigenlijk al, ook zonder boek. De kunst is om er vat op te krijgen. Wij hebben ook biografisch schrijfcoaches, kijk op onze site naar wie dat expertise in huis heeft.  

Dat is heel goed mogelijk. Veel biografisch coaches vragen je om belangrijke dingen op te schrijven. Andere coaches laten je schetsen of beeldend vertellen. Er zijn veel manieren en biografische instrumenten om op onderzoek te gaan. Wij hebben ook biografisch schrijfcoaches, kijk op onze site naar wie dat expertise in huis heeft.  

Klachten hebben vaak een oorsprong in het verleden. Je hebt bepaalde gewoontes waar je je niet bewust van bent. Of aangeleerde manieren die je nu niet meer helpen. Vanuit het nu ernaar kijken helpt je om naar de toekomst een stap(je) te kunnen zetten. Om het ‘waarom heb ik dit’ om te zetten in ‘waartoe heb ik dit’.

Vragen over onze coaches

Hoeveel coaches zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie voor Biografisch Coaches?

Er zijn nu een kleine honderd biografisch coaches in Nederland.

De meeste biografisch coaches hebben een eigen website. Lees die vooral goed door. Het is belangrijk dat er een klik tussen jou en de coach ontstaat. Vraag anders of je eerst (telefonische) kunt kennismaken. 

Het kan zijn dat je contact legt met een coach die je de moeite van het reizen waard vindt. Ook zijn er die (een eindje) naar je toe willen komen of die online met je aan het werk gaan. Maak hier zelf afspraken over, vaak is er van alles mogelijk. 

Wil je lid worden van de Beroepsorganisatie?

Wat heb ik nodig om mij aan te sluiten bij de Beroepsorganisatie?

De afgeronde opleiding tot biografisch coach of ouderschapscoach bij het Instituut voor Biografiek. Ben je nog niet klaar dan kun je aspirant-lid worden en staat er ‘in opleiding’ achter je naam. Zo raak je alvast geïnspireerd door collega’s uit het werkveld. Na aanmelding volgt altijd een kennismakingsgesprek. 

Het lidmaatschap kost 135 euro per jaar, leden in opleiding en niet-praktiserende leden betalen 75 euro per jaar.

We zijn altijd blij met professionals die onze vereniging komen verrijken. Wel willen we dan iets meer van je weten. Zoek gerust contact over hoe wij de kwaliteit van ons beroep herkenbaar willen houden voor onze cliënt. Na aanmelding volgt altijd een kennismakingsgesprek.

3

De jaren leren je de dingen
die de dagen niet weten.

Ralph Waldo Emerson